Infantino nieuwe FIFA-baas|Internationaal| Telegraaf.nl

Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA. De 45-jarige Zwitser werd vrijdagmiddag na de tweede stemronde uitgeroepen als opvolger van de omstreden Sepp Blatter.

Infantino behaalde in de tweede ronde 115 van de 207 stemmen en troefde daarmee de licht favoriete, maar omstreden sjeik Salman af. Het lid van de koninklijke familie van Bahrein kreeg steun van 88 landen. Salman is omstreden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het neerslaan van demonstraties tegen de regering in Bahrein in 2011. Jérôme Champagne kreeg nul stemmen, Prins Ali bin Al-Hussein wist vier stemmen te vergaren.

KNVB

De KNVB zal blij zijn met de aanstelling van Infantino. Na de eerste stemronde, waarin Infantino een voorsprong nam op sjeik Salman, liet de Nederlandse bond al weten blij verrast te zijn. Namens de KNVB stemde voorzitter Bert van Oostveen op Infantino. “Dit is grandioos”, liet Michael van Praag kort na de verkiezing weten.

Infantino neemt afscheid als secretaris-generaal bij de UEFA. Dat vergroot de kansen van Michael van Praag op een topfunctie bij de Europese voetbalbond.

Eerste ronde

In de eerste kiesronde was Infantino al de verrassende koploper, maar kwamen hij en de sjeik niet in de buurt van de meerderheid. Veel leden die hadden gestemd op Champagne of de Jordaanse prins, schaarden zich vervolgens achter de Zwitser, die zijn landgenoot Sepp Blatter opvolgt.

Infantino maakte nooit carrière als speler, maar was in de voetbalwereld wel al jarenlang een bekend gezicht. Dat had hij vooral te danken aan zijn kale hoofd en de rol die hij speelde bij de lotingen van UEFA-toernooien. Bij die Europese voetbalbond was hij jarenlang de plaatsvervangend secretaris-generaal en het hoofd van de juridische dienst. Hij gold als vertrouweling van voorzitter Michel Platini, die graag Blatter had opgevolgd. Platini werd echter geschorst, waarna Infantino de gedoodverfde Europese kandidaat werd.

In de afgelopen weken werd duidelijk dat de verkiezing zou uitdraaien op een strijd tussen sjeik Salman en Infantino. De Zwitser kon rekenen op steun van Europa, Zuid-Amerika en een hoop Caraïbische landen. De sjeik leek echter Azië en Afrika in zijn zak te hebben en was de favoriet bij aanvang van het congres in Zürich. Na de eerste stemronde bleek dat de steun voor de man uit Bahrein echter kleiner was dan gedacht.

Profiel

Naam: Gianni Infantino.

Geboren: 23 maart 1970 in Brig (Zwi).

Nationaliteit: Zwitserse.

Loopbaan als speler: geen. Volgde een opleiding als jurist en trad in 2009 in dienst als secretaris-generaal van de UEFA.

Loopbaan als bestuurder: werkte jarenlang als plaatsvervangend secretaris-generaal en hoofd van de juridische dienst bij UEFA. Werkte voordien bij het International Centre for Sports Studies van de Universiteit van Neuchâtel en was verder adviseur van de Primera División en de voetbalbonden van Zwitserland en Italië. Gold als unanieme en smetteloze UEFA-kandidaat.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.