Balspelletjes spelen

De bal is een uitstekend voorwerp om gebruik van te maken tijdens je gymlessen. Er zijn namelijk talloze balspellen en –oefeningen te bedenken waarbij je de bal goed kunt gebruiken. Ook vinden veel kinderen het ontzettend leuk om een balsport te beoefenen, waardoor je ze snel enthousiast krijgt voor de gymles. Je kan natuurlijk een potje gaan voetballen, volleyballen of basketballen, maar daarnaast is er nog veel meer mogelijk met de bal. Denk aan behendigheidsspelletje of spelletjes waarbij de leerlingen goed moeten samenwerken. Daarnaast is de bal ook een goed voorwerp om mee naar buiten te nemen, want ook hier kan je veel verschillende, leuke sporten uitoefenen.

Leuke balspelletjes bedenken

Het kan een hele opgave lijken om leuke balspelletjes te bedenken. Gelukkig kan je hier een heleboel inspiratie vinden voor originele spelletjes met de bal. De leerlingen leren op die manier om verschillende vaardigheden onder de knie te krijgen. Daarnaast is het ook leuk om een keer af te wisselen, in plaats van telkens dezelfde sporten aan te bieden. Misschien is het spel ‘slaan en ontvangen’ of ‘rally’ leuk om een keer toe te passen tijdens de gymlessen. De kinderen leren zo om vaardigheden, zoals de backhand en de forehand, onder de knie te krijgen.

Slaan en ontvangen

Een origineel spel voor de gymles is het spelletje ‘slaan en ontvangen’. Bij dit spel leren de kinderen om de basisslagen, zoals de forehand en backhand, goed te ontwikkelen en daarnaast de timing van de bal in te schatten. De kinderen werken in tweetallen op het gymzaal. Ze gaan tegenover elkaar staan, waarbij één een pylon heeft en de ander een normaal tennisracket. Het kind met de racket slaat de bal over het net heen en zijn of haar partner met de pylon probeert deze te vangen en terug te rollen. Probeer ervoor te zorgen dat de bal stuitert bij de slag. Na een aantal keren slaan wisselen de kinderen van attribuut.

Ralley

Nog een spel dat uitvoerbaar is met de bal is ‘Rally’. Ook bij dit spel moeten de kinderen in tweetallen samenwerken. Alle kinderen krijgen een racket en moeten proberen om de pylonen van de tegenstander omver te slaan. Per tweetal ontvangen ze tevens een bal, waarmee ze de pylonen moeten proberen te raken. De pylonen moeten ongeveer 5 meter van het net af staan. Bij dit spel leren de kinderen om de forehand en backhand bij het tennissen onder de knie te krijgen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.