Nations League

 

De UEFA Nations League is een nieuwe competitie die tussen het Wereldkampioenschap en het Europees Kampioenschap wordt gehouden. Deze competitie is opgezet door de UEFA om de vele vriendschappelijk wedstrijden aantrekkelijker te maken voor het publiek omdat er daadwerkelijk iets op het spel staat. Om deze wedstrijden aantrekkelijker te maken voor zowel het publiek als financieel, werd op 27 maart 2014 tijdens de 38e UEFA-congres unaniem besloten om de Nations League op te zetten. Alle Europese landen, verdeeld in groepen, spelen dan wedstrijden tegen elkaar.

UEFA-coëfficiënt

Zoals gezegd spelen de landen in groepsvorm tegen elkaar. Alle 55 Europese landen die zijn aangesloten bij de UEFA zijn op basis van hun UEFA-coëfficiënt ingedeeld in 4 divisies. Sinds 2008 maakt de Football Associations of Union Européenne de Football Association gebruik van de coëfficiëntenlijst. Landen krijgen dan punten toebedeeld voor hun prestaties van de afgelopen 5 jaar. Alleen de prestaties van de nationale teams tellen mee in deze lijst, waarbij de prestaties van de laatste jaren minder zwaar meetellen dan meest recente prestaties. Doordat Nederland de laatste 2,5 jaar niet goed heeft gepresteerd zijn zij daarom ook flink gezakt in deze lijst.

Nederland was op de valreep nog net ingedeeld in Divisie A

Nations League uitleg

 

Vijfenvijftig landen zijn op 11 oktober 2017 door de UEFA aan de hand van de coëfficiëntenlijst ingedeeld in 4 divisies, die elk weer zijn verdeeld in 3 of 4 groepen. De eerste wedstrijden van de Nations League worden gespeeld in september 2018. In plaats van vriendschappelijke wedstrijden spelen de landen nu in een andere vorm wedstrijden tegen andere landen die gelijkwaardig aan hen zijn. Dat de landen echt ergens om spelen heeft te maken met de koppeling tussen de Nations League en het EK 2020.


De kwalificatie voor het EK 2020 wordt gewoon op de normale manier afgewerkt. De landen zijn via een loting in 20 groepen verdeeld, waarbij alle nummers 1 en 2 aan het eind van de kwalificatie zich rechtstreeks plaatsen voor het EK. Er bleven dan nog 4 beschikbare plaatsen over. In vorige edities was het zo dat de nummers 3 van elke groep via een play-off systeem nog konden strijden voor die 4 overgebleven plaatsen. Met de komst van de Nations League is dat afgeschaft. De 4 overgebleven plaatsen worden nu weggegeven aan de 4 beste landen van elke divisie.

Nations League Nederland


Doordat Nederland haar laatste wedstrijd in de WK kwalificatie voor het WK 2018 won van Zweden, had Nederland net genoeg punten om nog te worden ingedeeld in Divisie A. Het bleef Oostenrijk net voor. Nederland is tijdens de Nations League ingedeeld in een groep met Frankrijk en Duitsland. Mooie affiches, maar de kans is groot dan Nederland dan laatste wordt in de groep. Laatste worden in groep betekent helaas ook een degradatie naar Divisie B.

 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.